Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!

You are currently viewing Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!
Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!

Έγινε και αυτό τις περίεργες ημέρες που διανύουμε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, με τον κορονοϊό.

Για πρώτη φορά, ζώο «κόλλησε» άνθρωπο με τον ιό και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη!

Δείτε τη μεγάλη μας ποικιλία σε λουριά και περιλαίμια γκάμα

Επιστήμονες στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο στον κόσμο πειστικό περιστατικό ανθρώπου, μιας κτηνίατρου, που μολύνθηκε με κορονοϊό από μια γάτα φορέα του ιού. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, αλλά τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο.

Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πρίγκηπας της Σόνγκλα», οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας «Emerging Infectious Diseases» του CDC των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Nature και τη βρετανική Independent, ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας πατέρας και ο γιος του που είχαν διαγνωστεί θετικοί με κορονοϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, παίρνοντας μαζί τους και τη 10χρονη γάτα τους, η οποία εστάλη στην κτηνιατρική κλινική για εξέταση.

Κρεβατάκια σε όλα τα μεγέθη μέχρι και 4XLarge

Εκεί φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια, μετά από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κλπ), χωρίς καμία στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!
Απίστευτο! Γάτα φτερνίστηκε και κόλλησε κτηνίατρο κορονοϊό!

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε, έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιός και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του ιού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν ήταν εξαπλωμένη στον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

PuppyIsland 2221
PuppyIsland 2221

«Σχετικά ασυνήθης η πιθανότητα μετάδοσης Covid από γάτα σε άνθρωπο» Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «βρήκαμε στοιχεία πως οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη από ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους. Όμως η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθης». Όπως είπαν, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός εν μέσω πανδημίας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό μια γάτα να μολύνει έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

PuppyIsland 2220
PuppyIsland 2220

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί διεθνώς μερικές δεκάδες περιπτώσεις γατών μολυσμένων με Covid-19, αλλά η μετάδοση σε άνθρωπο θεωρείτο απλώς πιθανή. Οι γάτες πάντως δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του ιού και δεν έχουν μολυσματικότητα για περισσότερες από λίγες μέρες.

Αφήστε μια απάντηση