Η γάτα έγινε ξαφνικά επιθετική – Τι να κάνω;

You are currently viewing Η γάτα έγινε ξαφνικά επιθετική – Τι να κάνω;

Αν η γάτα σου αρχίσει να νιαουρίζει απειλητικά βγάζοντας ήχους συριγμού ή μαζεύει τα αυτιά της προς τα πίσω, φουντώνοντας την ουρά της ή κουνώντας τη νευρικά, μάλλον έχει βγει εκτός εαυτού και είναι έτοιμη για επίθεση.

Αυτό οφείλεται συνήθως σε μια αλλαγή στο περιβάλλον της (π.χ. μια μετακόμιση, τον ερχομό ενός ακόμη κατοικίδιου στο σπίτι). Επίσης, μια γάτα μπορεί να γίνει ξαφνικά νευρική αν ακούσει έναν απότομο θόρυβο (για παράδειγμα ένα αντικείμενο που πέφτει στο πάτωμα και σπάει) ή αν δει μια άλλη, αδέσποτη να πλησιάζει στο σπίτι.

Στην τελευταία περίπτωση, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στο ξένο ζώο (επειδή π.χ. τις χωρίζει το γυαλί της μπαλκονόπορτας), ίσως αποφασίσει να… εκτονωθεί στα πόδια σου!

Τέτοια ξεσπάσματα θυμού ωστόσο διαρκούν λίγο…

Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Αν στρέφει την επιθετικότητά της σε κάποια άλλη γάτα του σπιτιού, κράτησέ τις χώρια για ένα διάστημα, ώστε καθεμία να έχει τον προσωπικό της χώρο, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Άρχισε σιγά σιγά και προσεκτικά να τις φέρνεις σε επαφή, χωρίς να τις αφήνεις από τα μάτια σου, μέχρι να συνηθίσει η μία την παρουσία της άλλης. Επιβράβευσέ τις με λιχουδιές όταν δείχνουν σημάδια εκεχειρίας και ενθάρρυνέ τις να συνυπάρχουν παίζοντας και με τις δύο ταυτόχρονα. Να έχεις υπόψη σου ότι σε τέτοιες καταστάσεις απαιτείται χρόνος και υπομονή.

Αν πάντως η επιθετική συμπεριφορά δεν λέει να υποχωρήσει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κτηνίατρο. Σε περίπτωση μάλιστα που το ζώο αντιδράει απότομα κάθε φορά π.χ. που τη χαϊδεύεις στην κοιλιά, επικοινώνησε άμεσα με τον ειδικό, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πονάει. Ποτέ όμως μην αδιαφορήσεις απέναντι στις ξαφνικές αλλαγές της συμπεριφοράς της γατούλας σου. Μόνο έτσι θα βεβαιωθείς ότι η ίδια είναι ευτυχισμένη και υγιής και όλα τα μέλη του νοικοκυριού σου ασφαλή.

Αφήστε μια απάντηση