Η πρόταση για όσους δε θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους

You are currently viewing Η πρόταση για όσους δε θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους
Οι λύσεις όσοι δε θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους

Δε θέλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων να στειρώσουν το κατοικίδιο τους, για αυτό και έχουν υπάρξει δεύτερες σκέψεις για ανεύρεση λύσης.

Με έναν ελιγμό στο θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Άργος”».

Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Πανελλήνια Ενωση Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος, τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος και μικρή μερίδα φιλόζωων, το αναμορφωμένο μετά τη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο δίνει ως εναλλακτική λύση σε όσους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

Η υποχρεωτικότητα των ιδιοκτητών να στειρώσουν το ζώο

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι διασφαλίζεται πως, ακόμα και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος θα έχει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022. Η παράλειψη της μίας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ αρχικά η έναρξη εφαρμογής αυτών των διατάξεων προβλεπόταν ένα χρόνο αργότερα από αυτές τις ημερομηνίες. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των φιλοζωικών σωματείων της χώρας έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης.

Εξάλλου, προβλέπεται η τήρηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που θα αποτελέσει την επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων και των ιδιοκτητών τους, καθώς και καταχώρισης αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών δημιουργείται και λειτουργεί στο ΕΜΖΣ Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. Περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγγέλλονται σε ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα καταγγελιών που προβλέπεται να δημιουργηθούν.

Επίσης, μέσω του «Αργος» προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και να στειρώσουν τα αδέσποτα.

Αφήστε μια απάντηση