Ο πρώτος σκύλος στην Ελλάδα, ο οποίος «μυρίζεται» διαβητικό επεισόδιο στον άνθρωπο (βίντεο)

You are currently viewing Ο πρώτος σκύλος στην Ελλάδα, ο οποίος «μυρίζεται» διαβητικό επεισόδιο στον άνθρωπο (βίντεο)

Ο Sugar είναι ο πρώτος σκύλος στην Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να ειδοποιήσει τον άνθρωπο για επεισόδιο διαβήτη!

Η εκπομπή της ΕΡΤ «Κυψέλη» μίλησε με την κηδεμόνα του σκυλιού αυτού και εξήγησε τα πάντα αναφορικά με την εκπαίδευση και πως έφτασε σε αυτό το επίπεδο ο Sugar.

Ο σκοπός και ο πολύ δύσκολος στόχος της εκπαίδευσης είναι να μάθει το σκυλί να ειδοποιεί τον Διαβητικό πριν από την επερχόμενη υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.

Πώς μπόρεσε;

Με την εξαιρετική όσφρηση του… Την ώρα που ο διαβητικός παθαίνει υπογλυκαιμία η μυρωδιά του σώματος και της ανάσας του αλλάζει. Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές μπορούν να γίνουν αντιληπτές από την “μαγική μύτη” του σκύλου και με την κατάλληλη εκπαίδευση να καταφέρει να ειδοποιήσει τον άνθρωπο για μια υπογλυκαιμία που πλησιάζει. Θα σας το αναλύσω ενδελεχώς σε νέο κείμενο άλλη φορά.

Οι 3 πυλώνες της εκπαίδευσης

H εκπαίδευση της Sugar βασίστηκε σε 3 βασικούς πυλώνες:

  • Βασική υπακοή – Κοινωνικοποίηση – public access work (εκπαίδευση σε πολυσύχναστους χώρους), για αυτό την βλέπατε ασταμάτητα σε Malls, εστιατόρια, cafes, γήπεδα, παιδικές χαρές, Ηλεκτρ. Σταθμούς κλπ.
  • Εκπαίδευση όσφρησης (scent training – imprinting – discrimination and alerting), τεχνικές ώστε ο σκύλος να αποτυπώσει την οσμή, να την ξεχωρίζει ανάμεσα στις χιλιάδες καθημερινές που μυρίζει και τέλος να ειδοποιεί στην υποψία της.
  • Εφαρμογή στην πράξη – live alerts (δηλαδή δημιουργούμε καταστάσεις υπογλυκαιμίας μέσω του δείγματος ώστε ο σκύλος να ειδοποιήσει τον διαβητικό)

Αφήστε μια απάντηση