Δυστυχώς η ασθένεια του καλαζάρ είναι από τις γνωστές και επικίνδυνες για τους σκύλους.
Είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή και είναι μία ασθένεια μεταδοτική, όμως υπάρχουν τρόποι προστασίας.
Πρώτα απ’ όλα είναι αρκετά σημαντικός ο εμβολιασμός του σκυλιού μας για το καλαζάρ. Επί της ουσίας είναι ο νούμερο ένα τρόπος να προστατεύσουμε το ζώο μας.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να φοράμε πάντα στο σκύλο μας αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, κάτι εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν βγαίνει ο σκύλος έξω για βόλτα ή κοιμάται έξω.
Επιπλέον, θα πρέπει να βάζουμε κάθε μήνα στον σκύλο την ειδική αμπούλα που υπάρχει για προστασία του ζώου, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις απογευματινές βόλτες.
Σε περίπτωση που τις έχουμε προσθέσει στο πρόγραμμα και έχει μάθει το σκυλί στις απογευματινές βόλτες, τότε θα πρέπει να ψεκάζουμε με εντομοαπωθητικό σπρέι τα άτριχα σημεία του σώματος του σκύλου μας.
Φυσικά, η μέγιστη προστασία αποτελεί η διαμονή του σκύλου μέσα στο σπίτι, όσοι όμως μένουν ή κοιμούνται έξω απ’ αυτό καλό είναι το κλουβί τους να φέρει σίτες, έτσι ώστε να μην μπορούν να διεισδύσουν οι φλεβοτόμοι.
Η βοήθεια του κτηνιάτρου
Ο κτηνίατρος του σκυλιού σας μπορεί να σας υποδείξει ένα πρόγραμμα πρόληψης ανάλογα με τις ανάγκες ή ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής τόσο του σκύλου σας, όσο όμως και της δική σας!
Παράλληλα, μέσω του κτηνιάτρου σας ένας ακόμη τρόπος πρόληψης της νόσου καλαζάρ, είναι οι εξετάσεις αίματος του ζώου, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του καλοκαιριού.
Πέζαρος Παύλος, κτηνίατρος