Πως θα κάνεις σκύλο και γάτα να συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι

You are currently viewing Πως θα κάνεις σκύλο και γάτα να συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι

Σαν το σκύλο με τη γάτα λέει μία παλιά παροιμία, η οποία όμως ίσως τελικά και να μην έχει τόση βάση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γάτες και οι σκύλοι δεν συνυπάρχουν απλά ειρηνικά αλλά είναι και οι καλύτεροι φίλοι.

Ωστόσο μη θεωρείτε δεδομένη την αγάπη του ενός προς τον άλλο, αν αποφασίσετε να τους κάνετε συγκάτοικους. Δώστε τους χώρο και χρόνο πριν αποκτήσεις στενούς δεσμούς φιλίας, καθώς δεν πάντα εύκολο να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.

Οι γάτες θέλουν να έχουν ένα προστατευμένο μέρος στο σπίτι, το οποιίο θα είναι αποκλειστικά δικό τους. Εκεί θα καταφεύγουν όταν θέλουν να κοιμηθούν ή να αποσυρθούν για να ηρεμήσουν. Αυτός ο χώρος είναι ιερός για αυτές.

Ένα καλό tip για τον σκύλο και τη γάτα

Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε γωνιές σε κάποια ψηλά μέρη του σπιτιού σας, τις οποίες η γάτα σας θα λατρέψει καθώς θα τρελαίνεται να σκαρφαλώνει. Από εκεί θα ατενίζει το σπίτι με την ησυχία της και θα βλέπει πού είναι και ο σκύλος.

Επίσης θα πρέπει να κρατήσετε μακριά το σκύλο από την αμμοδόχο της γάτας ώστε αυτή να νιώθει ασφαλής όταν πηγαίνει εκεί για την ανάγκη της. Αυτός είναι βασικός κανόνας.

Το ιδανικό είναι να γνωριστούν όταν και τα δύο είναι σε νεαρή ηλικία. Και αυτό γιατί όταν είναι μικρά, θα μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε μαζί και να μάθουν πράγματα από την αρχή μαζί. Θα είναι σφουγγάρια που θα απορροφούν όλες τις πληροφορίες. Επίσης όταν είναι μικρά τα σκυλιά, είναι ανασφαλή και νιώθουν αδύναμα, κάτι που θα δώσει στη γάτα το πάνω χέρι και θα τη βάλει ψηλά στην ιεραρχία. Αυτό θα τα βοηθήσει όταν μεγαλώσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα ήταν πρώτα να μυρίσει ο ένας τη μυρωδιά του άλλου για να τη νιώθει οικεία και μετά όλα τα άλλα. Αφήστε το σκύλο να μυρίσει το χώρο της γάτας, το κρεβατάκι της, τα παιχνίδια της και το ίδιο να κάνει και η γάτα. Έτσι θα έχουν μια πρώτη μυρωδιά ο ένας του άλλου. Αυτό φυσικά θα γίνει πριν τα φέρετε σε επαφή και για αρκετές φορές.

Σημαντικό ρόλο παίζει η πρώτη εντύπωση

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και με τα ζώα, η πρώτη εντύπωση θα πρέπει να είναι καλή. Το καλό είναι ότι έχουν ένα στοιχείο κοινό, την αγάπη τους για το φαγητό, κάτι που θα βοηθήσει τη σχέση τους.

Για αυτό οργανώστε την πρώτη τους συνάντηση την ώρα που τρώνε και αφήστε τα να γνωριστούν έχοντας πάντα το σκύλο με το λουρί. Στην αρχή θα βρίσκονται κοντά αλλά δε θα βλέπονται μεταξύ τους (προτιμήστε να είναι πίσω από κλειστές πόρτες ή από ένα παράθυρο). Έτσι θα συνδέσει το ένα το άλλο με κάτι καλό. Και θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα μόλις έρθουν σε επαφή.

Αν κάνετε αυτό με το φαγητό αρκετές φορές πριν έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα και για εσάς αλλά και για εκείνα.

Ταΐζετε τα ζώα χώρια

Μετά την επιτυχημένη συνάντηση, συνεχίστε να τα ταΐζετε χωριστά. Μια γάτα εύκολα θα τρέξει στο μπολ του σκύλου και θα του πάρει το φαγητό. Αν ο σκύλος είναι υπερπροστατευτικός με το φαγητό του, θα υπάρξει θέμα. Για αυτό έχετε ξεχωριστά μπολάκια και ξεχωριστά μέρη φαγητού. Επίσης θα πρέπει να μην έχετε συνεχώς φαγητό στα μπολ τους γιατί και εκεί μπορεί να γίνουν διάφορα παρατράγουδα. Φαγητό όταν πρέπει, όπου πρέπει και όσο πρέπει. Αυτό σημαίνει πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα πρέπει να το τηρείτε για να το τηρούν και εκείνα.

Όσο για την πεποίθηση κάποιων πως για τη συνύπαρξη παίζει ρόλο η ράτσα των ζώων, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό δεν ευσταθεί. Ο χαρακτήρας τους όμως παίζει ρόλο. Αν ένα σκυλί είναι επιθετικό και κυριαρχιακό θα είναι δύσκολο να συνυπάρξει με μια δειλή γατούλα. Το ίδιο δύσκολο θα είναι για ένα μεγάλο σε ηλικία σκύλο, που θα θέλει την ηρεμία του, να μοιραστεί το χώρο του με ένα μικρό ζωηρό γατάκι που θέλει παιχνίδια.

Αφήστε μια απάντηση