Νόμος για τα ζώα συντροφιάς – Εν αναμονή εφαρμογής του

You are currently viewing Νόμος για τα ζώα συντροφιάς – Εν αναμονή εφαρμογής του
Έχει ψηφιστεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς

O νόμος προβλέπει τη λειτουργία μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης, του Εθνικού Μητρώου, αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς, δεν έχει όμως μπει ακόμη σε λειτουργία.

Ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς βρίσκεται στον αέρα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για αυτό απαιτείται η έκδοση 16 (!) υπουργικών αποφάσεων. Κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το γεγονός ότι δεν έχει μπει σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Παράλληλα και περί «βασικής προτεραιότητας στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας», για την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Απαιτείται η έκδοση τεσσάρων αποφάσεων το υπουργού Εσωτερικών. Τριών κοινών αποφάσεων του ίδιου υπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δύο κοινών αποφάσεων του ίδιου υπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και άλλων τριών κοινών αποφάσεων με άλλα υπουργεία.

Παράλληλα απαιτείται η έκδοση άλλων τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων. Οικονομικών και κοινή απόφαση με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύνολο 16, εκ των οποίων καμία δεν έχει εκδοθεί.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Από την άλλη, ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης, του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Το οποίο περιλαμβάνει πέντε υπομητρώα. Μία πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και ένα αποθετήριο διαβατηρίων. Τα οποία παρέχονται στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Τίποτα από αυτά δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Ούτε και το υπομητρώο στο οποίο πρέπει να εγγράφονται υποχρεωτικά τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης επιφέρει στην πράξη την αναστολή κάθε νόμιμης δράσης των φιλοζωικών οργανώσεων. Έτσι, υποθέσεις εκδίκασης εγκλημάτων κατά ζώων παίρνουν αναβολή λόγω ένστασης μη νομιμότητας των φιλοζωικών. Για τον ίδιο λόγο, οι φιλοζωικές δεν μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τους δήμους. Παράλληλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν καταφύγια.

Το ζήτημα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι το μητρώο θα είναι έτοιμο άμεσα. Χωρίς όμως να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Αρσένης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα με τροπολογία μεταβατική διάταξη. Η οποία θα νομιμοποιεί τις φιλοζωικές να δρουν χωρίς να εγγράφονται στο μητρώο. Τουλάχιστον έως ότου αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί. Ο κ. Πέτσας αρνήθηκε να προχωρήσει στη σχετική επίλυση του προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση