Τα Ντόμπερμαν «τρελαίνονται» – Μύθος ή αλήθεια;

You are currently viewing Τα Ντόμπερμαν «τρελαίνονται» – Μύθος ή αλήθεια;
doberman

Εδώ και χρόνια ο κόσμος όταν ακούει για τα σκυλιά ράτσας Ντόμπερμαν αμέσως το μυαλό τους πηγαίνει σε επιθετικό και άγριο σκυλί. Όπως επίσης έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια και ο μύθος πως τα συγκεκριμένα σκυλιά από μία ηλικία και μετά έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, οι σκύλοι της φυλής Ντόπερμαν συνδέθηκαν με έναν περίεργο μύθο που δυστυχώς τον ακουμε που και που μέχρι σημερα… Ότι δηλαδή μετά από κάποια ηλικία «τρελαίνονται» μιας και το στενό τους κρανίο δεν χωράει τον εγκέφαλο τους…

Δείτε τη μεγάλη μας γκάμα σε λουριά και περιλαίμια

Αυτό ασφαλώς είναι ένα τεράστιο ψέμα και ένας μύθος ο οποίος είχε διαρρεύσει από ανταγωνιστές του ανθρώπου ο οποίος είχε καταφέρει να «φτιάξει-δημιουργήσει» τη συγκεκριμένη φυλή σκύλου.

Η ιστορία του Λιούις Ντόμπερμαν

Η πόλη της Apolda είναι πολύ περήφανη για τον Louis Dobermann, τον ευρέως γνωστό γιο της. 
Το φυλλάδιο του τουριστικού πίνακα της πόλης δείχνει μια άγνωστη εικόνα του Louis Dobermann συνοδευόμενη, ως τέχνασμα, από έναν παρόμοια ντυμένο Dobermann Pinscher.

το 1880, ο Λιούις Ντόμπερμαν, δημιουργός της φυλής, παρουσίασε στην Απόλντα της Γερμανίας τα πρώτα δείγματα της συγκεκριμένης φυλής δεν είχε κατά νου ένα βίαιο σκυλί, αλλά ένα σκυλί–φύλακα καθώς ο ίδιος ήταν, μεταξύ άλλων, νυχτοφύλακας. Η εμφάνιση της συγκεκριμένης ράτσας εντυπωσίασε με αποτέλεσμα την εξάπλωση σε ολόκληρη την Γερμανία και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε την αυτόματη μείωση στη ζήτηση άλλων φυλών. Οι τύποι των σκυλιών που χρησιμοποιούνταν τότε για φύλαξη, ήταν ως επί τον πλείστον μεγαλόσωμοι, σε αντίθεση με το Ντόμπερμαν που ήταν κομψό σκυλί μεσαίου μεγέθους.

Κρεβατάκια σε όλα τα μεγέθη μέχρι και 4XLarge

Οι αντίπαλοι εκτροφείς έδειξαν δυσαρέσκεια και μην μπορώντας να βρουν ελάττωμα (σε σχέση με τη μορφή, το χαρακτήρα αλλά και την ευφυΐα του) έβγαλαν την φήμη ότι τα Ντόμπερμαν τρελαίνονται λόγω στενότητας του εγκεφάλου! Ο μύθος έλεγε ότι ο εγκέφαλός του μεγαλώνει χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με το κρανίο με αποτελέσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων τρέλας και επιθετικότητας. Μάλιστα, προσδιόριζαν και την εμφάνιση των συμπτωμάτων στο 4ο με 5ο έτος της ηλικίας τους.

PuppyIsland 2220
PuppyIsland 2220

Μέχρι σήμερα, και μόνο η επιβίωση και η εξάπλωση της φυλής δείχνει ότι πρόκειται για υγιέστατο και ιδιαίτερα αγαπητό σκυλί. Πρόκειται για μια φυλή με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος προς την οικογένεια που το φροντίσει και έναν τέλειο σύντροφο για τον άνθρωπο. Μάλιστα επί 6 χρόνια διεξήχθη στην Αμερική μια έρευνα για το συγκεκριμένο μύθο (επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Έλληνας γιατρός και ιδιοκτήτης ντόμπερμαν). Στην έρευνα αυτή όπου έλαβαν μέρος εκπαιδευτές, κτηνίατροι, εκτροφείς και ιδιοκτήτες της φυλής αυτής, αποδείχθηκε περίτρανα ότι κανένα ντόμπερναν… δε χάνει τα λογικά του.

  • Με πληροφορίες και από την ιστοσελίδα doberman.gr
PuppyIsland 2221
PuppyIsland 2221

Αφήστε μια απάντηση