Τα σκυλιά μας ζητάνε συγνώμη;

You are currently viewing Τα σκυλιά μας ζητάνε συγνώμη;

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι τα σκυλιά όταν κάνουν κάποια αταξία, φέρονται μετά λίγο περίεργα, αφού τον μαλώσετε και τότε θα τον είδατε να σκύβει το κεφάλι του με το βλέμμα του όλο θλίψη.

Σύμφωνα με Νάθαν Χ. Λεντς, μοριακό βιολόγο στο City University της Νέας Υόρκης, αυτό ονομάζεται «υπόκλιση συγγνώμης» και είναι ο τρόπος του τετράποδου φίλου σας να ζητήσει συγγνώμη για τη ζημιά που έχει κάνει.

Όπως επισημαίνει ο Νάθαν Χ. Λεντς, οι λύκοι δείχνουν την υπόκλιση συγγνώμης με την έναρξη της κοινωνικής τους ένταξης. Έτσι οι λύκοι, όπως και τα σκυλιά, παίζουν συνεχώς το παιχνίδι με τα δαγκώματα και το κατρακύλισμα και αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες της αγέλης τους. Εάν ένας λύκος στο παιχνίδι δαγκώσει δυνατά κάποιο άλλον λύκο πάνω στο παιχνίδι τότε η αγέλη θα τον απορρίψει για κακή συμπεριφορά, εξήγησε ο Λεντς, σε άρθρο του στο «Psychology Today».

«Η παραμέληση ή η απομόνωση για τα σκυλιά είναι οδυνηρή»

Για να επιστρέψει στην κοινωνική του ομάδα, είπε, ότι ο λύκος, όπως και τα σκυλιά θα πρέπει να την προσεγγίσει με μία υπόκλιση συγγνώμης.

«Τα σκυλιά έχουν κληρονομήσει αυτήν τη συμπεριφορά και τη χρησιμοποιούν μετά από κάθε είδους παράβαση, που έχει ως συνέπεια να τιμωρηθούν» έγραψε ο Λεντς και πρόσθεσε: «Ως κοινωνικά ζώα, επιθυμούν την αρμονική ενσωμάτωση στην ομάδα και η παραμέληση ή η απομόνωση είναι οδυνηρή γι αυτά».

Ένα σκυλί που έχει κάνει κάποια ζημιά, θα σταματήσει το λαχάνιασμα, θα χαμηλώσει το κεφάλι του για να αποφύγει την απευθείας επαφή και θα βάλει την ουρά στα σκέλια του, είπε ο Λεντς, μιμούμενο τις ενέργειες ενός λύκου που βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα απέναντι σε κάποιον ανώτερο.

Το 2009 στο Barnard College της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά μελετήθηκε το «ένοχο βλέμμα του σκύλου» και διαπιστώθηκε ότι πιο συχνά το χρησιμοποιούν οι σκύλοι που δέχονται επιπλήξεις από τους ιδιοκτήτες του, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κάνει κάποια ζημιά.

Έτσι είναι περισσότερο μία πράξη σεβασμού, συγγνώμης ή έκφραση ενοχής, σημείωσε ο Λεντς και ερμηνεύεται ως: «Μπορούμε να είμαστε και πάλι φίλοι;».

Αφήστε μια απάντηση